Pergo jako první získává označení Ecolabel EU pro laminátové podlahy

Společnost Pergo, vlastněná divizí podlah společnosti UNILIN, která je součástí skupiny Mohawk Group, je první výrobce podlah, který získal kýžené označení Ecolabel EU pro své laminátové podlahy DPL. Laminátové podlahy a dřevěné podlahy Pergo již mají označení Nordic Swan. Přidáním označení Ecolabel EU standardně vyráběným laminátovým podlahám Pergo výrobce plní svůj slib, že bude vyrábět zdravé, udržitelné podlahy, a také posiluje svoji pozici na trhu.

Označení Ecolabel EU bylo představeno Evropskou komisí v roce 1992. Dokládá vysokou míru ekologičnosti a je udělované výrobkům a službám, které splňují náročné ekologické standardy v průběhu celého životního cyklu: od zisku surovin po výrobu, distribuci a likvidaci. Kritéria pro udělení označení Ecolabel jsou stanovena několika stranami včetně nevládních organizací, vlád, průmyslu, akademické obce a spotřebitelských organizací. Označení Ecolabel EU existuje pro řadu výrobků a služeb. Jeho smyslem je informovat spotřebitele o vlivu výrobku na zdraví a životní prostředí.

Překonání zákonných požadavků

Na konci ledna 2017 bylo označení Ecolabel EU pro dřevěné, korkové a bambusové podlahové krytiny revidováno tak, aby se vztahovalo i na laminátové podlahy. Toto dobrovolné označení zdaleka překonává zákonné požadavky. Například v případě chemikálií označení Ecolabel EU některé chemikálie přísně zakazuje, případně jsou příslušné limitní hodnoty mnohem nižší, než je vyžadováno platnými zákony.

„Naší vizí byla vždy tvorba krásných, praktických a kvalitních výrobků udržitelným způsobem. Proto se zaměřujeme na omezení naší ekologické stopy a zavádění cirkulární ekonomiky. To, že jsme prvním výrobcem podlah, který obdržel revidovaný certifikát Ecolabel, je uznáním naší snahy o udržitelný provoz v posledních letech.“

Tino Mulle, CSO společnosti UNILIN, divize podlah

Pro získání certifikace Ecolabel EU musí výrobci podlah:

  • používat materiály, které jsou produkovány udržitelným způsobem;
  • splňovat určitá kritéria vycházející z přístupu k životnímu cyklu výrobků;
  • snížit spotřebu energie pro výrobu;
  • výrazně omezit používání nebezpečných sloučenin;
  • snížit úrovně nebezpečného odpadu;
  • omezit míru znečišťování vnitřního vzduchu;
  • prosazovat trvanlivé a vysoce kvalitní výrobky.

Cesta k cirkulární ekonomice

Označení Ecolabel EU je jedním z nejpraktičtějších nástrojů pro prosazování cirkulární ekonomiky na jednotném trhu EU. Pro společnost Pergo jsou a vždy budou důležitým aspektem její činnosti udržitelné získávání surovin a likvidace. Podlahy Pergo přísně dodržují následující principy:

  • Jako základ cirkulární ekonomiky je využíváno kaskádování: společnost Pergo se snaží co nejdéle udržet dřevo v cyklu materiálu tím, že dřevěný odpad používá jako surovinu. Společnost věří, že dřevo lze použít pro energetické účely jedině tehdy, když už není možná další recyklace.
  • Zabránění uhlíkovému dluhu (rozdíl mezi produkovaným CO2 a CO2 absorbovaným nově vysazenými stromy) prodloužením životního cyklu dřeva. Absorpce jedné tuny oxidu uhličitého trvá jednomu stromu 40 let. Díky tomu, že jsou dřevu přidány životní cykly, může nový strom zachytit oxid uhličitý předtím, než pokácený strom svůj oxid uhličitý uvolní.
  • Globální myšlení s lokálním uzavřením logistického kruhu: Pergo získává suroviny v co největší míře z lokálních zdrojů. Téměř všechny zdroje dřeva se nacházejí do vzdálenosti 400 kilometrů.
  • Výroba trvanlivých podlah s dlouhou životností.
eu-ecolabel-logo